Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2017 23:02 - Четивна грамотност - що е то ?
Автор: born Категория: Забавление   
Прочетен: 1912 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     В последните дни по медиите се употребява доста често това словосъчетание във връзка с извършено проучване по този показател из евросвета. Оказва се, че сме някъде из челните места. Вероятно тази терминология е заимствана в унисон с "евроатлантическите ценности" и папалогласите журналя ревностно се впуснаха в популяризирането й. Възниква въпроса : какъв е смисъла да се чете само заради звуците, издавани при четенето и що за грамотност е подобно нещо. Ако някой може да изясни смислено тази галимационна поредна изява на човешката глупост - ще му бъда особено благодарен и ще прочета четивно грамотно обяснението му.
     Предварително благодаря ! 


Тагове:   грамотност,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. starforlife - Здравей, Вади!
10.12.2017 23:43
Да разбирам ли, че ти изглежда тъпо понятието "четивна грамотност"?
Защото, ако е така - ще трябва да ти опонирам.
Не зная дали съм ти споделял, че през 2018-та предстои стартирането на... Услуга (софтуерна) по отношение на образованието, в която имам... да кажем "пръст", и поради която се запознах с куп неща, свързани с образованието, както и присъствах на куп срещи и обсъждания в тази сфера.
И веднага мога да ти кажа, че понятието "четивна грамотност" не е ново (България още през 2009-та се включва в програми на PISA) и не се касае за някаква евро-атлантическа приумица като гей-семействата например, а е нещо добро като замисъл за "оценка".
Най-общо казано "четивна грамотност" се свежда до три пункта, а именно:
- разбиране
- използване
- осмисляне
Под първия, най-семпло казано, се визира способността да се възприема смисъла на даден текст.
Под втория, отново кратко казано, се визира способността за прилагане на прочетеното.
А под третия - обективна оценка на информацията и полезността й. Тоест, възможността на четящия да придобива реална полза от прочетеното.

Или: най-просто казано, поне според мен - "четивната грамотност" не е бошлаф работа, а е почиваща на психологически техники стратегия за "оценяване" на читателя.
Нещо, с което ще се хванат в чудо компетентните инстанции, ако го приложат в... блог.бг! ха ха ха

Друг е въпроса, че самото понятие звучи малко... неразбираемо, глупендерско.
...

Е... Дано имаш "четивната грамотност" да ме разбереш. ха ха ха

Поздрави!
Четивни! хах
цитирай
2. born - Здраво, Френд. Четивно те разбрах. ...
10.12.2017 23:58
Здраво,Френд. Четивно те разбрах. Смислово грамотно - не. Употребата на натруфени словосъчетания изопачава смисъла на това, което ужким са искали да изразят. Вероятно има доста по- смислено изражение на този "термин". Разбирам само, че съмнителното използване на четивността не е непременно проява на грамотност. Извини ме, ако не намериш смисъл в това, което написах, но съм привикнал не много хора да ме разбират какво съм им казал - при това - погрешно. В края на краищата да се научиш да четеш, без да осмисляш това, /което четеш/, е едно доста впечатляващо постижение ! Не е ли така ?
цитирай
3. planinitenabulgaria - Четивната /не/грамотност
11.12.2017 04:23
е производна на функционалната неграмотност.Това са понятия, които искам да Ви обясня, но нямам желание.
Мисълта ми е заета на тема Балканската култура и по този повод Ви поздравявам с една такава песен, която е приложена в в постинга ми на тази тема:
http://planinitenabulgaria.blog/zabavlenie/2017/12/10/kakvato-kulturata-na-edin-narod.1581980
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей,Стефане!
11.12.2017 11:33
Хубава аналогия с " Мъртви души"
Ами кочияша на Чичиков и той е четивно много грамотен! Удоволствие му доставя самото четене-например на химия, която не разбира? Но звуците, които се произвеждат от четенето, те му доставят насладата.....
Да, навъдиха се много такива Спекулират с наизустени фрази, които те самите не разбират?.....
Или , както е казал Мао- Колкото по- неясно говориш, толкова то е по-вярно!

Хубав ден , приятелю!
цитирай
5. kvg55 - born,
11.12.2017 13:18
Чете се текст и се засича време. Има смисъл, защото някои сричат текста за десетки минути, докато други го четат за минути.
цитирай
6. born - Хубава аналогия с " Мъртви ...
11.12.2017 18:21
leonleonovpom2 написа:
Хубава аналогия с " Мъртви души"
Ами кочияша на Чичиков и той е четивно много грамотен! Удоволствие му доставя самото четене-например на химия, която не разбира? Но звуците, които се произвеждат от четенето, те му доставят насладата.....
Да, навъдиха се много такива Спекулират с наизустени фрази, които те самите не разбират?.....
Или , както е казал Мао- Колкото по- неясно говориш, толкова то е по-вярно!

Хубав ден , приятелю!

В началото на т.н. демокрация в един момент народа се възхищаваше на т.н. премиер тогавашен Фил Димитров, който докато стигаше до края на безкрайното си изречение, вече бе стигнал до пълна забрава на началото му. Подобно витиевато изразяване едно време бе присъщо на комсомолските деятели - колкото по-натруфено и неразбираемо - толкова по-престижно. Типичен представител на това направление бе и Пирински, за чийто стил на говорене един приятел бе изказал убеждение , че може да приспи дори и бясно галопиращ кон.
Самият факт, че може да се коментира дадено словосъчетание, е вече белег за безсмислеността или претенциозността му. Така си мисля - може и да греша, но съм привикнал да търся точния смисъл и израз на това което чета /или говоря и пиша/ Поздрави.
цитирай
7. born - Чете се текст и се засича време. Има ...
11.12.2017 21:48
kvg55 написа:
Чете се текст и се засича време. Има смисъл, защото някои сричат текста за десетки минути, докато други го четат за минути.

Ама то и с приказването е същото. Проблемът е да се хване смисъла на казаното. Стига да искаш да го чуеш. А що се отнася до самото четене, то вече се превръща в някакво неуважавано празно занимание. Не гледам Бигбрадър, но в някакъв откъс чух единия - Джини ли беше един такъв нафукан наперен келеш с гелосан перчем, че не е прочел и една книга и така му харесвало да си живее. И това е според "експертите" ВИП личност, на която вероятно трябва да се подражава !?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4598838
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031